Ayın Sanat Eseri – Kasım 2020 / Artwork of the Month – November 2020

Bu ay #GüvenlikPortalı’nın kapak fotoğrafı, İtalyan sanatçı Paolo Uccello’nun 1435-60 tarihli eseri #SanRomanoSavaşı.

Floransa ve Siena güçleri arasında 1432 yılında yapılan San Romano Savaşı’nı anlatan bu tablo, sanat tarihi açısından önemli bir eşik olarak görülür. Önceki dönemlerin tablolarından farklı olarak lineer perspektifi kullanarak, sonrasında gelecek olan Rönesans ve perspektif anlayışının ilk sinyallerini verir.

Floransa, 15. yüzyıl İtalya’sının en önemli şehir devletlerindendir. 1432 yılındaki savaşta, Siena ve diğer çevre devletleri Milan Dükünün liderliğinde birleşmiş ve Pisa’da Floransa’yla karşılaşmıştır. Savaş, Floransa’nın zaferiyle sonuçlanmıştır. Savaşın 8 saat sürdüğü düşünülür ve Uccello savaşın gündoğumu, gün ortası ve gün batımı evrelerini anlatan üç panel yapmıştır. Bunlardan biri Londra’da National Gallery’de, diğer parçalar Floransa’da Uffizi Galerisi ve Paris’te Louvre Müzesinde bulunur. Burada paylaşılan tablo, gün doğumunu yansıttığı düşünülen ve National Galeride sergilenen parçadır. Lorenzo Medici’nin bu tabloyu ele geçirmek adına sahiplerinden çaldığı iddia edilmektedir.

Aynı zamanda bir heykeltıraş olan Uccello, perspektif konusunda yoğun çalışmıştır. Tablolarındaki derinliği ve kaçış noktalarını mızraklar, atların duruşu ve yere düşmüş figürler aracılığıyla verir. Yerde yatan ölü asker figüründe kullanılan perspektif sanat tarihinde perspektif kullanımı açısından önemli bir örnektir. Tablolarda göze tuhaf gibi görünen atlar da, farklı açılardan bakıldığında perspektifi verebilmek için özenle yapılmıştır. Tabloların bu perspektifi doğru verebilmesi için belli bir yüksekliğe asılması gerekir. Resimlerdeki altın ve gümüş kaplamalar tabloları göz alıcı hale getirmektedir.

Tüm silahlara ve arka planda dahi süren çatışmaya rağmen tabloda kan görünmemesi ve ön plandaki liderin şapkasının savaşta takılmayacak bir tarzda olması gibi ayrıntılar, bir savaş tablosu olmasına rağmen bu esere bir teatral hava ve sanatsallık verir.

 

***

 

This month’s artwork of the #SecurityPortal is Italian artist Paolo Uccello’s 1435-60 painting #BattleofSanRomano.

This painting, which depicts the Battle of San Romano between the forces of Florence and Siena in 1432, is considered a significant turning point in terms of art history. By differently using the linear perspective from the paintings of earlier periods, it gives the first signals of the Renaissance and the understanding of perspective that will come after.

Florence is among one of the most important city-states of 15th century Italy. During the outbreak of the war in 1432, Siena and other surrounding states united under the leadership of the Duke of Milan and engaged in combat with Florence in Pisa. The war ended up in the victory of Florence. The war is estimated to have lasted for 8 hours, and Uccello created three panels describing the sunrise, midday, and sunset phases of the battle. One of them is in the National Gallery in London, other pieces are in the Uffizi Gallery in Florence and the Louvre Museum in Paris. The painting shared here is the piece that is believed to depict the sunrise phase which is exhibited in the National Gallery. It is supposed that Lorenzo Medici stole it from its owners in order to seize this painting.

Uccello, who is also a sculptor, worked extensively on perspective. He shows the depth and escapes points in his paintings through spears, the stance of the horses, and the fallen figures. The perspective used in the dead soldier figure lying on the ground shows a salient example with regard to the use of perspective in art history. The horses, which seem quite bizarre at the first glance, were carefully painted in order to reflect the perspective when they are viewed from different angles. The paintings must be hung at a certain height to give this perspective correctly. The gold and silver coverings in the paintings make these artworks much more eye-catching.

Details such as the absence of blood despite all the weapons and the ongoing conflict as well as the inappropriate hat that the leader in the foreground wears provide this artwork with a theatrical atmosphere and artistry even if it is a painting reflecting the ‘war’.