Ayın Sanat Eseri – Şubat 2021 / Artwork of the Month – February 2021

İyi ve Kötü Yönetim Alegorisi’nde Güvenlik: Securitas

Bu ay #GüvenlikPortalı’nın kapak fotoğrafı, Ambrogio Lorenzetti’nin 1337-39 tarihli “İyi ve Kötü Yönetim Alegorisi” adlı eseri.

Güvenlik kavramının erken dönem temsillerinden biri, Palazzo Pubblico’da (Siena Belediye Binası) yer alan Ambrogio Lorenzetti’nin İyi ve Kötü Yönetim Alegorisi’nde (1337-39) görülmektedir. Güvenlik, freskte, Securitas adıyla alegorik bir figür olarak karşımıza çıkmaktadır. Eser, Lorenzetti’ye, Siena’yı 1287 ve 1355 yılları arasında yöneten “Dokuzlar Konseyi” tarafından sipariş edilmiştir ve söz konusu Dokuz yöneticinin kararlar aldığı Sala dei Nove di Palazzo Pubblico’da bulunmaktadır. Fresk, salonun üç ayrı duvarında yer alan, İyi Yönetim Alegorisi (Kuzey Duvarı), İyi Yönetim’in Etkileri (Doğu Duvarı) ve Kötü Yönetim’in Alegorisi ve Etkileri (Batı Duvarı) bölümlerinden oluşmaktadır. Bu fresk, genel anlamda, adalet, uyum ve barış gibi değerlere bağlı bir yönetim biçimini (İyi Yönetim) ve bu değerlerin olmaması halinde şehrin içinde bulunacağı şiddet ve suç ortamını (Kötü Yönetim) tasvir etmektedir. Freskteki şehir, Siena’yı anımsatsa da, daha çok, ideal bir sosyal ve siyasi yaşamı temsil etmektedir.

Securitas, İyi Yönetim’in Doğu Duvarı’nda yer almaktadır. Bu duvar, şehrin ve kırsal alanlarının iş, ticaret, tarım ve eğlence yaşamını anlatmaktadır. İyi Yönetim’in Kuzey Duvarı’nda merkezi bir figür olan Pax (Barış) ise, şehirde uyumsuzluk ve savaşın olmama halini temsil etmektedir. Freskte eski bir Yunan tanrıçası kılığında resmedilen Securitas, gökyüzünden İyi Yönetim’in hemen dışındaki surlara doğru uzanırken, elinde tuttuğu parşömende mesajını açıkça vermektedir: O, “halkın, korkusuzca ve özgürce yaşayabilmesini ve çalışmasını sağlayacak şartları oluşturacaktır.” Dolayısıyla, Securitas’ın asıl amacı, şehri ölüm ve yıkım korkusundan arındırmaktır. Freskte, korku ve güvenlik birbirlerine zıt kavramlar olarak sunulmuştur. Bu açıdan, Securitas, Batı Duvarı’nda tasvir edilen düşmanı Timor (Korku) ile mücadele halindedir. Kötü Yönetim’in kapısında uçan bir figür olarak görünen Timor, “kimsenin ölüm korkusu olmadan yoldan geçemeyeceği” uyarısında bulunmaktadır. Batı Duvarı, sırasıyla, uyumsuzluk ve adaletsizliğin sebep olduğu şiddet ve suç ortamını temsil eder. Securitas, buradan gelecek korkuyu şehirden uzak tutmakta ve böylece güvenlikli bir barış ortamı sağlamaktadır.

Lorenzetti “korkunun ortadan kaldırılması” olarak tasvir etmektedir. Freskte dikkat çeken bir husus da, Securitas’ın temsilinin, kendisiyle birlikte insanlaştırılmış biçimde resmedilen, Pax (Barış), Iustitia (Adalet), Concordia (Uyum) vb. siyasi kavramlarla yakından ilişkilendirilmiş olmasıdır.

 

(Bu eser Gökçen Yavaş tarafından önerilmiştir.)

 

***

 

Security in the Allegory of Good and Bad Government: Securitas

This month’s cover photo of the #SecurityPortal is Ambrogio Lorenzetti’s fresco, the Allegory of Good and Bad Government, dated 1337-39.

One of the earliest representations of the concept of security can be found in Ambrogio Lorenzetti’s fresco, the Allegory of Good and Bad Government (1337-39). The Allegory was commissioned by the Council of Nine who governed Siena between 1287 and 1355. It is located in the room known as Sala dei Nove di Palazzo Pubblico (in Siena Town Hall) where the Nine took decisions. The fresco is depicted on the three walls of the room: The Allegory of Good Government (Northern Wall), Effects of Good Government in the City and the Country (Eastern Wall) and Allegory and Effects of Bad Government in the City and the Country (Western Wall). The fresco illustrates both a form of government that is tied to the main political values such as justice, harmony, and peace (Good Government), and a situation under which the city can suffer in the absence of these values (Bad Government). Although the city in the Eastern Wall reminds us of Siena, it truly represents an ideal social and political life.

Securitas is located in the Eastern Wall of Good Government. The wall depicts the business, commercial, agricultural, and recreational life of the city and its rural areas. Pax (Peace) as the central figure of Good Government on the Northern Wall signifies the absence of discord and war in the city. Reaching from the sky towards the walls outside the city, Securitas, dressed as a Greek Goddess, gives her message on the parchment she holds: “Without fear let each man freely walk and working…” Securitas’ main objective is to free the city from “fear of death and destruction”. In the fresco, fear and security are presented as the opposite of each other. Thus, Securitas apparently has a struggle with her main enemy Timor (Fear), which is shown on the Western Wall. Timor painted as a flying figure above the gate of Bad Government, warns that “no one passes along the road without the fear of death”. The Western Wall represents an environment of violence and crime respectively caused by discord and injustice. Securitas thus keeps fear away from the city and provides a secure environment of peace.

Lorenzetti regards the concept as “the elimination of fear”. Securitas is also associated with a number of personificated political and philosophical figures of Pax (Peace), Iustitia (Justice), Concordia (Harmony), etc.

 

(This artwork has been proposed by Ms. Gökçen Yavaş.)

 

Kaynaklar:

Cicero, Yükümlülükler Üzerine, Çev. C. Cengiz Çevik, İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları, 2011.
Griffin, M. T. and Atkins, E. M., (Eds.) Cicero, On Duties, Cambridge Texts in the History of Political Thought, Cambridge: Cambridge University Press, 1991.
Hamilton, J.H., Security, Politics, Humanity, and the Philology of Care, UK: Princeton University Press, 2013.
Skinner, Q. Visions of Politics, Volume II, Renaissance Virtues, Cambridge, Cambridge University Press, 2002.

 

 

İyi Yönetim’in Etkileri, Wikimedia Commons

 

İyi Yönetim Alegorisi, Wikimedia Commons

 

Kötü Yönetim’in Alegorisi ve Etkileri (Solda Timor), Wikimedia Commons