Ayın Sanat Eseri – Nisan 2022 / Artwork of the Month – April 2022

Bu ay #GA_GüvenlikPortalı’nın kapak fotoğrafı, Guiseppe Verdi’nin bestelediği Aida Operasından bir sahne.

Guiseppe Verdi (1813, Parma), yoksul bir ailenin çocuğu olarak başladığı hayatının ilk yıllarında zorluklar, trajediler ve başarısızlıklar yaşamış olsa da müziği bırakmamıştır. Zaman içerisinde Rigoletto, İl Trovatore, La Traviata gibi eserlere imza atarak gelmiş geçmiş en önemli opera bestecileri arasında yer almıştır. İtalyan birliğinin sağlanması döneminde Milano’da kariyerine devam etmekte olan Verdi, liberal fikirleri ve İtalyan milliyetçiliğini destekleyen eserleri nedeniyle sık sık siyasi baskıya maruz kalmış ve bu da zaman zaman eserlerinin sansürlenmesine yol açmıştır. Kariyeri boyunca yirmi altı opera yazmış olan Verdi’nin 58 yaşındayken yazdığı, bir olgunluk eseri olarak görülebilecek Aida operası, dört perdelik ve dört saat süren bir eserdir.

Firavunlar dönemi Mısır’ında geçen eserde, Habeşistan ve Mısır’ın süregiden savaşları ve bu savaşların iki taraftan da kişisel hayatlara etkisi işlenir. Habeş Kralı’nın kızı olan Aida’nın köle olarak Mısır’a getirilmesi ve Mısırlı Komutan Radames’in ona âşık olması dramatik olayların başlangıcı olur. Aida, savaşan iki taraf olan Habeşistan Kralı babası ve Mısır Komutanı olan sevgilisi arasında kalmıştır, ikisinin birden kazanma ihtimali yoktur; fakat kim kaybederse kaybetsin Aida da kaybedecektir. Komutan ise, ülkesine sadakati ile aşkı arasında kalır ve sonunda aşkı seçmesinin sonucu vatana ihanetten ölüme mahkûm edilir. Aida’nın seçimi ise olayı daha da trajik hale getirir. Böylece, savaşlar, kimsenin kazanmadığı, hatta herkesin kaybettiği mecralar olarak Aida operasında yer alır.

Prömiyeri 1871’de Kahire’de yapılan Aida operasının siparişi ile ilgili çeşitli söylentiler mevcuttur. Eserin, Mısır Hidvi İsmail Paşa tarafından 1869’da açılacak olan Süveyş Kanalı’nın açılışı için sipariş edildiği iddiası ve alternatif olarak da aslında Hidivlik Opera Evi için sipariş edildiği iddiası bulunmaktadır. Verdi’nin bu teklifleri reddettiği, ancak Hidiv’in aracılar sokarak ısrarlarını sürdürmesi ve Verdi’nin Aida’nın konusunu beğenmesi sonucu teklifi 1870’te kabul ettiği söylenir. Aida’nın tüm kostüm ve sahne tasarımı Paris’te yapılmış olmasına rağmen, 1870-71 Prusya-Fransa savaşı nedeniyle opera ekipmanı Paris’ten getirilememiş olduğundan prömiyer bir yıla yakın ertelenmiştir.

Bir grand-opera olarak anılan Aida, görkemli bir sahnelemeye sahiptir ve dramatik yönünün kuvveti hem müzikal hem de teatral açıdan göze çarpmaktadır. Maria Callas, Renata Tebaldi, Montserrat Caballe, Placido Domingo gibi ünlü isimlerce sahnelenen Aida operasında LeylaGencer de 1966 Verona performansıyla yer almıştır. ‘O patria mia’ gibi akıllardan yer eden aryaları ve ‘Gloria all’ Egitto (Grand march)’ gibi iyi bilinen müzikal kısımlarıyla Aida opera tarihinin en önemli eserleri arasında yer almaktadır.

 

***

 

The cover photo of #GA_SecurityPortal this month is a scene from Aida Opera composed by Guiseppe Verdi.

Although Guiseppe Verdi (1813, Parma) started as a child of a poor family and experienced difficulties, tragedies, and failures in the first years of his life, he did not give up on music and became one of the most important opera composers of all time by creating works such as Rigoletto, Il Trovatore, La Traviata. Continuing his career in Milan during the period of Italian unification, Verdi was frequently subjected to political pressure and his works were censored from time to time due to his works supporting liberal ideas and Italian nationalism. The opera Aida, which is one of twenty-six operas composed by Verdi throughout his career, written at the age of 58, can be seen as a work of maturity. It has four acts and lasts four hours.

The opera Aida, which takes place in Pharaonic Egypt, deals with the ongoing wars of Abyssinia and Egypt as well as reflects the effects of these wars on the personal lives of both sides. Aida, the daughter of the Abyssinian King, is enslaved and brought to Egypt. Then, one day, Egyptian Commander Radames falls in love with her which initiates the beginning of the dramatic events. Aida is torn between two belligerent parties, her father, the King of Abyssinia, and her beloved, the Commander of Egypt. Both of them are unlikely to win, but whoever loses, Aida will also lose. The commander, on the other hand, is torn between his loyalty to his country and his love, and eventually, as a result of his choice in favor of love, he is sentenced to death for treason. Aida’s choice makes the events even more tragic. Thus, in Aida opera, wars are represented as events where no one wins and even where everyone loses.

There are various rumors about the commission of the opera Aida, which premiered in Cairo in 1871. It is claimed that the work was ordered by the Egyptian Khedvi Ismail Pasha for the opening of the Suez Canal, which was opened in 1869, and alternatively, it is claimed that it was originally ordered for the Khedive Opera House. It is rumored that Verdi rejected these offers, but in the end, accepted the offer in 1870 as a result of Khedive’s insistence on intermediaries and Verdi’s liking for Aida’s subject. All the costumes and stage designs of Aida were made in Paris, but the premiere was postponed for almost a year, as opera equipment could not be brought from Paris due to the 1870-71 Prussian-French War.

Referred to as a grand opera, Aida is magnificently staged and the strength of its dramatic direction stands out both musically and theatrically. Leyla Gencer took part in the 1966 Verona performance of the opera Aida, which was staged by famous names such as Maria Callas, Renata Tebaldi, Montserrat Caballe, and Placido Domingo. Aida is among the most important works in the history of opera with its haunting arias such as ‘O patria mia‘ and well-known musical parts such as ‘Gloria all’ Egitto (Grand March).

 

Kaynaklar (References)

Binnaz Tüter, Giuseppe Verdi’nin Aida Operasınınn İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2010. http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/47299.pdf
https://www.operabale.gov.tr/tr-tr/Sayfalar/workdetail.aspx?EserKodu=459
Grand March, https://www.youtube.com/watch?v=JXMdei-UTfw
O Patria Mia, https://www.youtube.com/watch?v=xUmQW9MXElI